Arama Motorları Aslında Nasıl Çalışır?

Şubat 20, 2022by admin0

Ürünleri veya bilgileri bulmak için Google veya diğer arama motorlarını ne sıklıkta ve neden kullandığınızı düşünün. Yolculuğumuza başlarken sormamız gereken asıl soru şudur: ‘Arama motorları web sitelerini kategorize etmek ve onları arama yapanlara sonuçlarda geri sunmak için nasıl çalışır?’ Aramaların çoğu için bu, arama sonuçlarında görünürlüğü artırmak ve web sitemize gelen arama trafiğini artırmak için SEO tekniklerini uygulayarak başarılabilir.

SEO için Optimizasyon

Bir dijital pazarlamacı olarak, arama yapanlar tarafından markanızı, web sitenizi veya şirketinizi nasıl bulacağınızı bilmek temel bir beceridir ve SEO’nun nasıl geliştiğini anlamak sizi oyunun zirvesinde tutacaktır. Bununla birlikte, SEO küçük şekillerde sık sık değişirken, temel ilkeleri değişmez. Google 1990’ların sonlarında sahneye çıktığından, SEO’yu üç bileşene ayırabiliriz:

  1.  Teknik Optimizasyon
  2.  Sayfa İçi Optimizasyon
  3.  Sayfa Dışı Optimizasyon

Teknik Optimizasyon , sitenizde SEO’yu geliştirmek için tasarlanmış ancak içerikle ilgili olmayan aktiviteleri tamamlama sürecidir. Genellikle perde arkasında olur.

Sayfa İçi Optimizasyon , sitenizdeki içeriğin alakalı olmasını sağlama sürecidir ve harika bir kullanıcı deneyimi sağlar. İçeriğinizde doğru anahtar kelimeleri hedeflemeyi içerir ve bir içerik yönetim sistemi aracılığıyla yapılabilir.

İçerik Yönetim Sistemi veya CMS, bir web sitesini yönetmek için kullanılan bir yazılım parçasıdır. Metin, resim ve video gibi bir web sitesinin içeriğinin yüklenebildiği veya değiştirilebildiği yerdir. SEO amaçları için optimize edilmiş sayfa başlıkları ve açıklamalar oluşturmak için bir CMS kullanılabilir.

Bir CMS genellikle kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir ve bazı durumlarda, kendi sayfa düzenlerinizi kolayca tasarlayabilmeniz için metin kutuları ve resimler için sürükle ve bırak işlevi bulunur. İçerik yönetim sistemlerinin yaygın örnekleri arasında WordPress, Wix, Drupal, Joomla, Magento, Shopify ve Expression Engine bulunur.

Sayfa Dışı Optimizasyon , site dışındaki etkinlikler aracılığıyla sitenizin arama motoru sıralamalarını iyileştirme sürecidir. Bu, büyük ölçüde sitenin itibarını oluşturmaya yardımcı olan geri bağlantılar tarafından yönlendirilir.

Arama motoru algoritmaları, araştırmacıya tam olarak aradıkları sonuçları vermek için ipuçlarını arayan bilgisayar programlarıdır. Arama motorları, web sayfalarını bulmak ve herhangi bir anahtar kelime için hangilerinin sıralanacağına karar vermek için algoritmalara güvenir. Arama motorlarının nasıl çalıştığına dair üç adım vardır:

  1. Tarama: bir web sitesinin temalarını ve konularını keşfetme
  2. İndeksleme: sayfanın belirli konularla bağlantılı bir arama motorunun veri tabanına kaydedilmesi
  3. Sıralama: arama motoru veri tabanında ilişkili arama parametrelerine ve temalara dayalı olarak arama sonuçlarının konumunu sıralama

1. Tarama

İlk adım taramadır. Arama motorları, yeni sayfalar bulmak ve onlar hakkında bilgi kaydetmek için web tarayıcıları gönderir. Bazen bu web tarayıcılarına “örümcekler” veya “robotlar” diyoruz. Amaçları, var olan yeni web sayfalarını keşfetmek ve ayrıca daha önce ziyaret ettikleri sayfalardaki içeriğin değişip değişmediğini veya güncellenip güncellenmediğini görmek için periyodik olarak kontrol etmektir.

Arama motorları, daha önce keşfettikleri bağlantıları izleyerek web sayfalarını tarar. Bu nedenle, bir blog yayınınız varsa ve ana sayfanızdan bağlantı verilmişse, bir arama motoru ana sayfanızı taradığında, takip etmek için başka bir bağlantı arar ve yeni blog yayınınızın bağlantısını takip edebilir. Web siteleri bazen arama motorlarına belirli web sayfalarını taramamaları talimatını verir, böylece bu sayfalar indeksin dışında kalır.

2. İndeksleme

İkinci adım indekslemedir. İndeksleme, bir arama motorunun taradığı içeriği kullanıp kullanmayacağına karar vermesidir. Taranan bir web sayfası bir arama motoru tarafından uygun bulunursa, dizinine eklenir. Bu indeks son sıralama aşamasında kullanılır. Bir web sayfası veya içerik parçası dizine eklendiğinde, daha sonra alınabileceği bir veri tabanında dosyalanır ve saklanır. Benzersiz ve değerli içerik sunan çoğu web sayfası dizine yerleştirilir. Aşağıdaki durumlarda bir web sayfası dizine yerleştirilmeyebilir:

  • mobil uyumlu değil
  • içeriği kopya olarak kabul edilir
  • içeriği düşük değerli veya spam olarak kabul edilir
  • taranamadı
  • sayfa veya alan, gelen bağlantılardan yoksundu

3. Sıralama

Üçüncü adım gerçekten en önemli adımdır ve bu sıralamadır. Herhangi bir anahtar kelime için, arama motorları, arama yapan kişiye bulabilecekleri en yararlı ve alakalı sonuçları vermek için sonuçları sıralar. Sıralama ancak tarama ve indeksleme adımları tamamlandıktan sonra yapılabilir. Böylece bir arama motoru sitenizi taradıktan ve dizine ekledikten sonra siteniz sıralanabilir.

Arama motorlarının içeriği sıralamak ve sıralamak için kullandığı 200’den fazla sıralama sinyali vardır ve bunların tümü SEO’nun üç ayağına uyar: teknik optimizasyon, sayfa içi optimizasyon ve sayfa dışı optimizasyon. Arama motorlarının web sayfalarını sıralamak için kullandığı bazı sinyal örnekleri şunlardır: başlık etiketinde anahtar kelime bulunması, web sayfasının yüklenme hızı ve web sitesi itibarı.

Başlık Etiketinde Anahtar Kelime Varlığı – Anahtar kelimenin veya eşanlamlının sayfada ve başlık etiketinde belirtilmiş olup olmadığı.

Web Sayfası Yükleme Hızı – Web sayfasının hızlı yüklenip yüklenmediği ve mobil uyumlu olup olmadığı.

Web Sitesi İtibarı – Web sayfasının ve web sitesinin, aranan konu için saygın kabul edilip edilmediği.

Google’ın Algoritmaları

Google’ın ana arama algoritması Google Hummingbird olarak adlandırılır ve arama motoru sonuçlarının nasıl sıralanacağına ve sıralanacağına karar vermekten sorumludur.

Google’ın ayrıca RankBrain adlı bir makine öğrenimi arama motoru alt algoritması vardır.

  • RankBrain aşina olmadığı bir kelime veya kelime öbeği görürse, daha iyi anlamak için yapay zeka kullanır.
  • Anahtar kelimeleri bilinen konulara ve kavramlara dönüştürerek Google’ın bu sorguları anlamasına olanak tanır, yani sorgular olağandışı olduğunda bile daha iyi arama motoru sonuçları sağlayabilir.
  • RankBrain, optimize edilmiş en iyi anahtar kelime sonucu olmaya çalışmak yerine, kullanıcı memnuniyeti sağlayan ve kullanıcının beklediği sonucu veren web sitelerini ödüllendirir.

İyi bir SEO stratejisi, kullanıcı deneyimini ve memnuniyetini artırmak ve RankBrain sıralama faktöründen en iyi şekilde yararlanmak için web sitenizi optimize etmektir.

Bunu yapmanın en etkili üç yolu:

  1. Orta kuyruklu anahtar kelimeler için optimize edin
  2. Sayfa başlıklarını ve açıklamaları tıklamalar için optimize edin, böylece biri arama yaptığında girişinizin tıklanma olasılığının daha yüksek olmasını sağlayın. Tıklama oranı, sizi Google’da gören ve ardından web sitenizi tıklayan kişilerin yüzdesidir. En önemli anahtar kelime de dahil olmak üzere CTA’ları kullanarak ve parantez kullanarak test ederek TO’yu optimize edebilirsiniz (çünkü gerçekten işe yarıyorlar).
  3. Kalma süresini (insanların sayfada kaldığı süre) artırmak ve hemen çıkma oranını (yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra ayrılan ziyaretçilerin yüzdesi) azaltmak için içeriği optimize edin.

Google’ın ilk üç sıralama faktörü:

  • Bağlantılar – bu referansın büyük ölçüde geri bağlantılara ve sayfa dışı optimizasyona yönelik olduğuna inanılıyor
  • İçerik – bu, sayfa içi optimizasyon için geçerlidir; ve
  • RankBrain – Google’ın kullanıcı memnuniyeti sağlayan siteleri ödüllendiren makine öğrenimi arama motoru alt algoritması

2018’de Google, BERT algoritmasını tanıttı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KURUMSALİHRACAT DANIŞMANLIK
Denenmiş ve test edilmiş metodolojilerimizi kullanarak, sonuç veren bir ihracat stratejisi ile sizlerle birlikte çalışıyoruz.
LOKASYONLARIMIZBizi nerede bulursunuz
https://www.ihracatdanismanlik.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
TEMASTA OLSosyal Medya Bağlantıları
İhracat Danışmanlık web sitesinde yapılan duyurular ve bildirilerden anında haberdar olabilmek için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
KURUMSALİHRACAT DANIŞMANLIK
Denenmiş ve test edilmiş metodolojilerimizi kullanarak, sonuç veren bir ihracat stratejisi ile sizlerle birlikte çalışıyoruz.
LOKASYONLARIMIZBizi nerede bulursunuz
https://www.ihracatdanismanlik.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
TEMASTA OLSosyal Medya Bağlantıları
İhracat Danışmanlık web sitesinde yapılan duyurular ve bildirilerden anında haberdar olabilmek için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Telif Hakkı, İhracat Danışmanlığa aittir.

Web Designed by TAÇ BİLİŞİM

Tüm Telif Hakkı, İhracat Danışmanlığa aittir.